همه ساختمان ها و مراکز صنعتی اداری و تجاری نیازمند نقشه های اصولی برای گاز رسانی هستند. برای نقشه کشی سیستم گاز رسانی نیازمندیم تا بهترین مسیرهای ممکن برای لوله ها را انتخاب کرده و همچنین با توجه به میزان مصرف گاز و فشار آن نوع لولهها، جای انشعاب ها و همچنین نقشه پلان و نقشه ایزومتریک لوله کشی تهیه کنیم.
در هنگام اجرا نیز نیازمند نقشه خوانی دقیق هستیم با این حال بسیاری اقدام به لوله کشی در ساختمان ها میکنند اما نوع نصب مورد تایید کارشناس گاز و گازرسانی نمیشود. در بسیاری از موارد افراد هزینه های چند صد میلیونی برای گازرسانی انجام میدهند اما به دلیل نادرست بودن نقشه و یا شیوههای نصب خسارت سنگینی متوجه افراد می شود. گاهی نیز کارشناس رسمی گاز و گازرسانی پس از بازدید عملیات گازرسانی و لوله کشی را تأیید نمیکند. همه این موارد اختلافاتی را پدید میآورد که کارشناس رسمی دادگستری گاز و گازرسانی به بررسی آنها میپردازد.
کارشناسان معمولا بر روی نقشه های گازرسانی علاماتی را مشخص می کنند که با حروف اختصاری نمایان میشوند و در صورتی که یک نقشه گازرسانی در اختیار داشته باشید گروهی مانند G،H،M،R و غیره را مشاهده خواهید کرد.
معمولا یک نقشه کامل گازرسانی دارای اجزای زیر است: جدول مشخصات، جدول نقشه ایزومتریک، ترسیم پلان های طبقاتی و کروکی محل. در نقشه پلان، طبقات ساختمان را مشخص می کنند به طوری که جای وسایل گازسوز مانند بخاری، آبگرمکن، اجاق گاز و سایر وسایل گازی نیز به طور مشخص تعیین شده باشد. در صورتی که محل دقیق این موارد به درستی بر روی نقشه تعیین نشود، علاوه بر احتمال هدر رفتن سوخت در آینده، تزئینات و کارایی خانه ها نیز دچار مشکل میشود.
مثلاً فرض کنید اجاق گاز در بدترین مکان آشپزخانه جای داشته باشد. در نقشه های پلان مسیر لوله های گاز در جهات جغرافیایی مشخص میشود و محل قرار گرفتن درب، دیوار و پنجره نیز به طور دقیق مشخص شده است.
نقشه های ایزومتریک جزئیات بیشتری از نحوه لوله گذاری مانند سایز لوله ها و طول و اندازه آنها در نظر گرفته می شود. معمولا نقشه پلان و نقشه ایزومتریک مکمل یکدیگر به حساب میآیند و آن چه که در نقشههای پلان ابهام دارد در نقشههای ایزومتریک گویا میشود. برای مثال جهت لولهها در نقشه پلان بر اساس جهات جغرافیایی است و نمی توان مسیر بالا یا پایین بودن آنها را تشخیص داد اما در نقشه ایزومتریک تمام جزئیات لولهگذاری مشخص میشود.
نقشه های گاز رسانی با دقت ویژهای طراحی میشود چرا که اولاً نقشه خوب هزینه گاز کشی را بسیار به صرفه خواهد کرد و دوماً اینکه مشکلات عدم تایید و یا نارضایتی برای مالکان در آینده را در پی نخواهد داشت.
نمونه نقشههای پلان و ایزومتریک و نیز نقشههای کلی گاز کشی را می توانید به صورت رایگان از سایت اصلی کارشناسان رسمی دادگستری دانلود کنید. بسیاری از سایت های اقدام به فروش و یا قرار دادن لینک نرم افزارهای رایگان نقشه کشی گاز ساختمانی، اداری و غیره میکنند. اما با توجه به پیچیدگی های نقشه کشی برای جلوگیری از وقوع مشکلات در آینده و همچنین احتمال عدم تأیید کارشناس میتوانید به کارشناسان حوزه گاز و گازرسانی رجوع کنید.
نقشه های گازرسانی محدود به ساختمانها نمی شود. معمولا برای احداث کارخانه ها و مراکز تجاری و صنعتی بزرگ نیز به صورت تخصصی از کارشناسان نقشه کشی گاز استفاده میکنند. اهمیت این مراکز حتی بسیار بیشتر از ساختمانها است. هرچند که رعایت اصول فنی در کوچک ترین مکان ها هم الزامی است.
در خصوص جزئیات نقشه کشی، چگونگی تایید کارشناس، دستمزد نقشه کش، هزینههای نصب و سایر امور می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید. کسانی که نقشه ها را تهیه میکنند میتوانند هزینه های نصب لوله های گازی و سایر محصولات آن را نیز به صورت دقیق مشخص کنند. در بسیاری از موارد افراد به کارشناس رجوع میکنند تا هزینههای منصوبات را با هزینهای که نصاب اعلام کرده است تطبیق دهند و یا شکایتی در این خصوص میکنند، معمولا بیشترین شکایات در خصوص میزان استفاده بیش از حد از لوله، اعلام نادرست فاکتور و غیره، که کارشناس رسمی دادگستری گاز و گازرسانی این موارد را بررسی می کند.