بهرهبرداری از اراضی باغی باید به بهترین شکل ممکن انجام شود. از آنجا که تولید محصولات بسیار هزینه زا هستند باید تلاش کرد تا به بهترین روشهای ممکن از اراضی استفاده کرد. بخش زیادی از آبهای زیرزمینی و شیرین کشور ما در حوزه کشاورزی و باغداری مصرف میشود. با توجه به کمبود آب و هزینه زا بودن تولید محصولات، کارشناس رسمی دادگستری باغبانی توصیه میکند تا حداکثر بهرهبرداری از اراضی مذکور انجام شود.
برای تولید یک محصول از امکانات و ابزارهای متعددی استفاده میشود. انسان امروزی به دلیل کمبود منابع بسیار حسابگر شده است و همواره همه ابعاد آن چیزی را که برای تولید هزینه میکند مورد محاسبه قرار میدهد. آب، کود، نیروی انسانی، وقت و مخارج تولید و حتی خاکی که از آن بهره می برد. با وجود همه این امکانات کشاورز و باغدار باید درآمد خوبی از تولید محصول به دست آورند. کارشناس رسمی دادگستری باغبانی راههای بهرهوری بهتر از باغات را بررسی میکند.
استفاده از سیستمهای نوین آبیاری علاوه بر جلوگیری از هدر رفتن آب، زمینه تولید بیشتر محصول را فراهم میکند و همانطور که در یادداشت سیستم های آبیاری اشجار آورده ایم بسیاری از هزینههای باغبانی را به پایین ترین سطح ممکن رسانده اند.
مسئله آب در کشور ما اهمیت فراوانی پیدا کرده است و مباحث مختلفی در خصوص میزان مصرف آب برای تولیدات شکل گفته است. یک نمونه از آنها را به اختصار بیان میکنیم. برخی از سازمانهای مردم نهاد و یا دولتی می گویند برای تولید یک کیلو سیب بیش از 500 لیتر آب مصرف میشود. به عبارتی برای هر دانه سیب بیش از 50 لیتر. البته این موضوع بسته به مناطق مختلف متغیر است و ممکن است چندان هم صادقانه نباشد اما آمارهایی که در این خصوص وجود دارند بسیار شگفت انگیزند. بنابراین با وضعیت کنونی آب انتظار کنترل و حفاظت از منابع آب ضروری به نظر می رسد.
بعید نیست که در آینده نزدیک با نظر کارشناس رسمی باغبانی از کشت برخی محصولات جلوگیری شود. هم اکنون در عرصه کشاورزی محدودیت هایی در کشت برنج و ذرت و گیاهان پر آب اعمال میشود و ممکن است به زودی در حوزه باغبانی نیز مورد اعمال قرار گیرد.
استفاده از کودهای مناسب نیز راه دیگری برای برای بهره برداری بهتر از باغات است. معمولا توصیه میشود که در فصل زمستان باغداران حتما از کود ای طبیعی استفاده کنند. قیمت کود های طبیعی نسبت به کود های شیمیایی بسیار ارزان تر است و علاوه بر بهبود رشد درختان زمینه حاصلخیزی خاک را نیز فراهم می کند و از عواقب شوری، قارچی شدن و آسیب رسیدن به طبیع که در کود های شیمیایی وجود دارد نیز به دور است.
نکته مهم دیگری که کارشناس باغبانی در خصوص بهره وری به آن اشاره دارد استفاده از تکنولوژی و علوم جدید در باغداری است. نهالهای اصلاح شده و درختان پر ثمر که مقاومت بیشتری در برابر کم آبی و آفات دارند می توانند جایگزین درختان فعلی شوند. نهال خوب و به اصطلاح اصیل امروزه برای باغداران بسیار اهمیت دارد و اغلب آنها هنگام احداث باغ به دنبال خرید بهترین نوع نهالها هستند. باغداران می توانند به کارشناس باغبانی نیز مراجعه کنند. کارشناسان تخصص حرفه ای در زمینه باغات دارند و میتوانند راهنمای مطمئنی برای آنان باشند.
علاوه بر نهال ها شیوه کاشت و همچنین نگهداری و حرص کردن باغات نیز تفاوت هایی با گذشته پیدا کرده است. کشت درختان در عمق و فاصله مناسب، استفاده از انواع کود ها قبل از کشت و مسائل اینچنینی بحث های علوم باغبانی را پدید آورده اند که توجه به آنها زمینه بهرهبرداری بیشتر را فراهم میکند.