کشور ما به عنوان یکی از کهنترین تمدنهای دنیا بیش از هر چیز به شاعران بزرگ و طبع شعری در جهان مشهور است. اشعار مختلف شاعران بزرگ، سنتی را برای امروز فراهم آوردهاند که در شعر و ادبیات معاصر نیز ما با تداوم این غنای فرهنگی و ادبی روبرو هستیم. دامنه این فرهنگ و ادب به شکل مدرن آن هم در اشعار و هم در آوازهای امروز ما و حتی در سرودها نیز ادامه دارد. نگارش شعر و سرود به عبارتی خلق آن مستلزم تکنیکهای منحصر به فردی است از همین رو برای شاعر و ترانه سازها یک مالکیت معنوی و حق ادبی ایجاد میشود.
اما به دلایل مختلفی این حقوق توسط بسیاری از خوانندهها و شاعران نادیده گرفته میشود. بسیاری از اشعار معاصر ما توسط خوانندگان معروف بدون کسب اجازه از صاحب اثر و یا وارث آنها خوانده یا بازخوانی میشوند و از سوی دیگر در موارد متعددی ترانهها و اشعاری با کپی برداری از این متون ساخته میشوند. کارشناس رسمی دادگستری شعر و سرود هر ساله با موارد زیادی در این خصوص روبرو است. بنابراین کارشناسان این حوزه صلاحیت اظهار نظر در خصوص انواع شعر، سرود، ترانه و بررسی الهام و یا کپی برداری از آثار شاعران را دارند.
از سوی دیگر بسیاری از افراد اقدام به چاپ دفترهای شعر خود میکنند و یا شرکتها و موسساتی ممکن است از اشعار دیگران به هر دلیلی استفاده کنند. اظهار نظر در این خصوص نیز بر عهده کارشناس دادگستری شعر و سرود خواهد بود. بنابراین با توجه به گستردگی حوزه ادبیات و ورود افراد بسیار به مشاغل ترانه سازی و خوانندگی تخلفات زیادی خصوصا در موسیقی سنتی و پاپ و حتی چاپ کتابهای شعر و حتی بازخوانی سرودها صورت میگیرد که کارشناسان ما در این خصوص اظهار نظر خواهند کرد.
با توجه به این که سالانه پرونده زیادی در این خصوص در دادگاهها و مراجع مختلف ایجاد میشود و افرادی به دلیل کپی برداری غیر قانونی و یا سرقت ادبی اقدام به شکایت از دیگران میکنند کارشناسان شعر و سرود میتوانند با اظهار نظر تخصصی در خصوص سبک و محتوای اشعار به ارزیابی اختلافات و تعیین خسارات بپردازند.
نهایتا این که افراد زیادی علاقمند به حضور در حرفه کارشناس رسمی دادگستری شعر و سرود هستند. علاقمندان این رشته باید در رشتههای مرتبط مانند ادبیات و زبان فارسی مدرک حداقل لیسانس دریافت کرده و حدود پنج سال سابقه کار در حوزه تحصیلی خود را دارشته باشند تا بتوانند در آزمون کارشناس دادگستری شعر و سرود شرکت نمایند.