کارشناسی حفر چاه و تعیین محل مناسب آن به وسیله ی کارشناس رسمی دادگستری امور آب انجام میگیرد. این کارشناسان با بررسی کیفیت آب های زیر زمینی، جنس سنگ های آن ناحیه و وجود رسوبات و آلاینده سفره های زیر زمینی موجود در یک منطقه معیارهای حفر چاه آب متناسب آن منطقه اعلام میکنند. هرچند تمامی مسائل مربوط به آب های جاری و سفره های زیر زمینی و تاثیر آن بر کشاورزی زیر نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته کشاورزی و منابع طبیعی انجام میگیرد.
بسیاری از کشاورزان که موفق به دریافت مجوزهای لازم جهت حفر و یا جابجایی چاه میشوند برای عملکرد بهتر چاه آب خود اقدام به تعیین محل مناسب آن مینمایند این محلها با استفاده از دستگاههای پیشرفته و یا حتی گاها تجربه کارشناسان صورت میگیرد. با توجه به قابل توجه بودن هزینههای حفر چاه استفاده از این روش میتواند بسیار معقولانه و به صرفه باشد.
کارشناس رسمی دادگستری امور آب باید توجه داشته باشد که مهمترین معیار تشخیص مناسب برای حفر چاه، توجه به استانداردها و ویژگی های منطقه ای است که قرار است چاه حفر شود. اینکه چاه در چه فصلی از سال بخواهد حفر شود نیز یکی دیگر از این معیارها است. باید توجه داشت که چه ساختمان هایی و با چه کاربری هایی در این محل وجود دارد، با بررسی این مورد از نفوذ آلودگی هایی که احتمال دارد از طریق این ساختمان ها به آب نفوذ کند، جلوگیری می شود. علاوه بر موارد ذکر شده، تعیین نقطه حفر چاه نیز یکی از معیارهای مهم است. این معیار بستگی به موارد چندی دارد، از جمله: لوله کشی های گاز، سیستم برق کشی، ارتفاع زمین و ساختمان های اطراف و کاربری آنان. حفر چاه باید در ارتفاعی باشد که از سیستم های سپتیک فاضلاب ها دور باشد؛ همچنین حفر چاه آب در مناطقی که دام در آنجا نگهداری میشود نیز باید در ارتفاع بالاتری باشد.
حفر چاه و تعیین محل مناسب آن، نیازمند کسب اطلاعات زیادی در مورد لایه های زمین، میزان شوری و شیرینی آب، میزان آبدهی، محل جابجایی چاه و تعیین کف شکنی، تعیین رگ های آب زیر زمینی، شناخت نوه سنگ و بستر و عمق حفری، نحوه طراحی بدنه چاه به شکلی که بتوان بیشترین میزان بهره برداری از آن را داشت و پیش بینی احتمال میزان ریزش چاه در طول حفاری همگی و همگی از مواردی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. برای تعیین منابع آب، بهتر است از روش مطالعات ژئوفیزیک استفاده شود؛ زیرا از این راه هم میتوان هزینه های حفر چاه آب راه کاهش داد، هم موفقیت در عملیات حفاری را تضمین میکند.
ارزیایی محل مناسب حفر چاه، ما را راهنمایی میکند که تقکیک لایه بندی های زمین را با روش رزیستویتی انجام دهیم که بافت مناسب و آبدار را شناسایی کرده و دسترسی ما به آب را قطعی و حتمی میکند. هم چنین محل کوه پایه ای و لایه های سنگی را بررسی کرده و جدارها و شکاف های آبدار و محل گسل ها را مشخص میکند. به علاوه میزان شوری و شیرینی آب را مورد بررسی دقیق انجام میدهد. با لایه بندی های دقیق و علمی شما را در ساخت بدنه چاه کمک میکند که این کار، طول عمر چاه و افزایش بهره برداری از آن را به دنبال دارد.
در بررسی محل مناسب حفر چاه مسئله ای که باید بعد از شناسایی محل های مناسب حفر چاه مورد استفاده قرار بگیرد؛ روش های حفر چاه است که برخی روش ها مناسب برخی مناطق خاص هستند. حفر چاه گاهی با مته کابلی انجام میگیرد که بعد از شکستن سنگ ها توسط مته فلزی، سنگ های خورد شده به وسیله ی لوله های انتهای مته خارج می شود. چاه حفاری شده با مته چرخشی هم بعد از شکستن سنگ توسط مته های فلزی یک ماده برای خنک کردن مته پخش می شود. چاه های نقطه ای متفاوت است، لوله های فلزی متعددی بعد از ورود به آب های زیر زمینی، آب را از طریق لوله هایی بالا می کشند. اما روش اخر چاه دستی است، این روش سنتی ترین روش است و با گودبرداری دستی انجام می شود، خاک ها به بیرون ریخته می شوند و با پوشش های فلزی و یا بتونی دیواره چاه پوشیده می شوند.
Featured