یکی از مهمترین موضوعات در هر پروژهی ساخت و ساز، موضوع ایمنی کارگران است. همانطور که مستحضر هستید، در یکی دو دههی اخیر، پروژههای ساخت و ساز در کشورمان به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده و این موضوع باعث شده است تا شرکتهای پیمانکاری زیادی هم برای انجام این پروژهها تأسیس شوند. چنین اتفاقی در کنار داشتن مزایای گستردهای هچون ایجاد تعداد زیادی فرصت شغلی، معایبی را نیز به دنبال داشته است که یکی از مهمترین آنها عدم توجه زیاد به ایمنی کارگران پیمانکاری از سوی شرکتهای پیمانکار است.
متأسفانه بعضی از پیمانکاران هیچ شرایط مناسبی را برای ایمنی و سلامت کارگران فراهم ننموده و حتی بیمه کردن را هم از آنها دریغ میکنند.
بدون تردید تمام شرکتهای پیمانکاری موظفاند تا کارگران خود را نسبت به حوادث و پیشگیری از وقوع سانحه آگاه سازند و بدین منظور باید آنها را قوانین ایمنی آشنا سازند. اگر چنین اتفاقی رخ بدهد و پیمانکاران کمی در بحث آموختن اصول ایمنی به کارگران ممارست داشته باشند، مطمئناً میزان وقوع سوانح بهشدت کاهش پیدا میکند و این موضوع میتواند تبعات مثبت دیگری هم به دنبال داشته باشد. تبعاتی نظیر سودآوری بیشتر شرکتهای پیمانکاری، جذب کارگران بیشتر و بالا رفتن راندمان کاری شرکتهای پیمانکاری.
در حقیقت وقتی کارگری نسبت به ایمنی خود و محیطی که در آن کار میکند اطمینان داشته باشد، کارش را بهتر و با دقت بیشتری انجام میدهد. زیرا دیگر ترسی از وقوع حادثه ندارد و این یکی از مهمترین مزایای ایجاد ایمنی برای کارگران محسوب میشود. اما اگر محیط کار کارگر یک محیط خطرناک و بدون رعایت اصول ایمنی باشد. کارگر غالباً کارش را به نحو احسن انجام نمیدهد و یا خیلی کند عمل میکند. توجه داشته باشید که این موضوع هیچ ارتباطی به حرفهای بودن یا نبودن کارگر ندارد.
البته در کنار همهی اینها نباید از اهمیت بیمه هم غافل شد. زیرا وقتی کارگر بیمه باشد، خیالش از آیندهاش راحت است
با توجه به تمام مسائلی که در مورد اهمیت ایمنی کارگران و سلامت کارگران گفته شد، در سال1394 معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصمیم گرفت تا یک اساسنامه یا شیوهنامه کامل آموزشی برای پیمانکاران تدوین نماید. براساس این شیوهنامه، شرکتهای پیمانکاری بایستی برای دریافت گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری مراحل و گامهای مختلفی را پشت سر بگذارند. در بین این مراحل شاید یکی از مهمترین آنها، برپایی کلاسهای آموزش ایمنی به کارگران است. البته برگزاری کلاسهای بهداشت کار کارگران هم یکی دیگر از الزمات با اهمیت برای دریافت گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری میباشد.
برخی از مقاصد و اهداف تدوین شیوهنامه کامل آموزش ایمنی پیمانکاران را میتوان چنین برشمرد:
- بالا بردن میزان دانش ایمنی کارگران.
- تضمین امنیت و سلامت کارگران در مقابل حوادث مختلف و مرضهایی که ممکن است در زمان کار ایجاد شود. (دقت داشته باشید که هر کار غیرمنطبق با فیزیولوژی بدن انسان در دستهی بیماریها قرار میگیرد. پیشگیری این بیماریها امر سادهای است اما وقتی اتفاق بیفندمد، دیگر نمیتوان آنها را علاج نمود.)
- محافظت از حق و حقوق کاگران در زمان وقوع حوادث و اتفاقاتی که موجب زیاندهی پیمانکاران میشود.
قاعدتاً با برگزاری این دورههای آموزشی، در آیندهای نزدیک شاهد این خواهیم بود که موضوع ایمنی کارگران پیمانکاری دیگر مثل گذشته یک موضوع کم اهمیت نیست. دیگر کمتر پیش میآید تا کارگری بدون کلاه ایمنی در ساختمان در حال ساخت تردد کنند. دیگر کمتر کارگر جوشکاری که را خواهیم دید که بدون داشتن عینک مخصوص در ارتفاعات بالا و موقعیتهای دشوار اقدام به جوشکاری نماید.
وقوع تمام این مسائل در گروی توجه بیشتر به امنیت کارگران میباشد. برای این قشر شریف که با تمام وجود وظایف خود را انجام میدهند فراهم کردن ایمنی کمتر وظیفهی پیمانکاران محسوب میشود.در کنار ایمنی، فراهم نمودن بیمه برای کارگران هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد زیرا مزیتهای بیمه مانند تضمین آینده شخص تحت تکفل آن بر هیچکس پوشیده نیست.
طبیعتاً مشورت با یک کارشناس ایمنی میتواند نقش مهمی در برآورده شدن اهداف ایمنسازی ساختمان برای کارگران داشته باشد. لذا به شما سروران گرامی توصیه میکنیم که مشورت با کارشناسان این حوزه را جدی بگیرید تا بتوانید اهدافتان را محقق کنید. به منظور مشاهده اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به کارشناس امور بیمه مراجعه نمایید. کارشناسان ما در این زمینه آمادهاند تا پاسخگوی سوالات و ابهامات شما عزیزان در مورد موضوع ایمنی کارگران پیمانکاری باشند.