تجار و بازرگانان برای واردات و صادرات کالاها نیازمند محاسبه هزینه های گمرکی هستند. هزینه های گمرکی شامل نگهداری کالا در انبار، هزینه های حمل و نقل، تخلیه بار، آزمایش، کارشناسی کالاها و تعرفه گمرک میباشد. کارشناس رسمی دادگستری امور گمرکی وظیفه تعیین هزینه های گمرکی و ارزش کالاهایی که در گمرک برای صادرات و واردات وجود دارند را بر عهده دارد.
برای محاسبه هزینه های گمرکی با مفاهیمی روبرو هستیم که ابتدا به کمک کارشناس دادگستری گمرک آنها را به صورت مختصر توضیح میدهیم. حقوق گمرکی؛ متفاوت با هزینه های گمرکی است. حقوق گمرکی نوعی مالیات محسوب میشود که معمولاً ۴ درصد ارزش کالا و توسط گمرک از صاحب این کالا دریافت می شود. لیست تعرفه های گمرکی هرساله توسط دولت ابلاغ میشود.
حقوق ورودی کالاها برای سال ۹۷ تعیین شده است اما ممکن است برای کالاها و خدمات مختلف این تعرفه ها متغیر باشد. با دانلود لیست تعرفه های گمرکی ۹۷ از سایت کارشناسان رسمی دادگستری امور گمرکی میتوانید از جزئیات این تعرفه ها آگاه شوید.
سود بازرگانی نیز توسط گمرک دریافت می شود و مربوط به واردات و صادرات کالا از کشور است. محاسبه سود بازرگانی بسته به نوع کالا متفاوت است. برخی از کالاها به صورت عددی برای آنها سود مشخص میشود و برای بعضی کالاها نیز وزن آنها در نظر گرفته میشود. محاسبه سود بازرگانی برای تعیین هزینه حقوق ورودی نیز اهمیت دارد. برای اطلاع دقیق از میزان سود بازرگانی کالاهای وارداتی و صادراتی خود می توانید با کارشناس رسمی گمرک مشورت نمایید.
در واقع سود بازرگانی نوعی عوارض است. بنابراین هم باید به صورت دقیق محاسبه شود. کارشناس مذکور در خصوص معافیت سود بازرگانی، انواع کالاها و همچنین محاسبه آنلاین هزینه های گمرک می تواند خدماتی را به متقاضیان ارائه دهد.
تعرفه کالا؛ کد شناسایی کالا برای ترخیص است تعرفه گمرکی هزینه خاص هر کالا است که برای واردات کالا دریافت می شود. در لیست تعرفه کالا ها میتوانید از ستون تعرفه کالاها کدهای خاص هر کالا را مشاهده کنید بنابراین هزینه های گمرکی یک کلیت است که شامل حقوق ورودی، هزینه های بازرگانی، مالیات، عوارض و هزینه های انبارداری و غیره میشود.
محاسبه بیشتر متغیرهای فوق نیاز به تعیین ارزش کالاها دارد. بنابراین با این پرسش روبهرو میشویم که ارزش کالاهای گمرکی چگونه تعیین می شود؟ ارزش کالای یا سیف یا CIF در واقع قیمت تمام شده کالا است. حاصل جمع قیمت خرید کالا، کرایه و بیمه ارزش کالای گمرکی را مشخص میکند.
برای درک بهتر مسائل بالا مثالی برای تعیین هزینه های گمرکی با در نظر گرفتن یک کالای فرضی میآوریم. شیوه محاسبه توسط کارشناس دادگستری امور کمرگی به این صورت است؛ برای مثال فرض کنید شما اجناسی وارد کرده اید که قیمت فوب آن پنج هزار دلار است و ۱۰۰ دلار بابت حمل و نقل پرداخت کرده اید، ۱۰ دلار نیز بابت بیمه کالا و تعرفه آن هم ۲۰ درصد و مالیات نیز ۱۰ درصد است. ارزش سیف کالا جمع سه هزینه اول است، که ۵۱۱۰ دلار میشود و اگر هر دلار را ۵۰۰۰ تومان در نظر بگیریم ۲۵ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان ارزش کالای شماست.
از ۲۰ درصد تعرفه گمرکی شما ۴ درصد مربوط به تعرفه ثابت است و ۱۶ درصد سود بازرگانی کالا که به ترتیب ده میلیون و بیست و دو هزار و چهار میلیون و هشتاد و هشت هزار تومان می شود. حاصل جمع حقوق ورودی و ارزش کالا تقسیم بر 10 نیز میزان مالیات بر ارزش افزوده کالا را مشخص میکند.
عوارض شهرداری، هلال احمر، هزینه های انبارداری و تخلیه نیز هر کدام به شیوه ای محاسبه میشود. البته برخی موارد خاص نیز هست که بعضی از کالاها شامل سود بازرگانی دو برابر میشوند و یا از تخفیف و معافیت هایی برخوردار میشوند که در یادداشت دیگری در همین سایت به آنها پرداخته ایم. این موارد شامل معافیت هایی از پرداخت برخی هزینه ها است. برای مثال معافیت های گمرکی جانبازان، واردات ماشین آلات خط تولید، معافیت واحدهای تولیدی و غیره میتواند اطلاعات مناسبی باشد که کارشناس امور گمرکی در اختیار واردکنندگان و کسانی که تمایل به واردات کالا کالا دارند می گذارد.
بنابراین کارشناس رسمی امور گمرکی به محاسبه دقیق همه هزینههای مذکور جهت واردات و صادرات و همچنین ارائه مشاوره در خصوص بهترین راه های واردات کالا و معافیت های گمرکی و سقف هزینه های گمرکی اظهار نظر میکند و راهنمای مناسبی برای متقاضیان خواهد بود.
همچنین در مواردی ممکن است اختلافاتی در خصوص مسائل گمرکی و ترخیص کالا و یا محاسبه هزینه های جاری برای کالاها ایجاد شود برای مثال ممکن است هزینهها به اشتباه تعیین شوند و یا ارزش کالایی بیش از حد واقعی آن محاسبه شود که کارشناس گمرک می تواند با ارائه گزارشات خود و یا مشاوره به افراد اختلافات را حل و فصل کند.