خرید و فروش ساعت و جواهرات در بازارها انجام می شود و مردم زیادی برای خرید به این بازارها رجوع می کنند. شایان ذکر است برخی از این کالاها قاچاق بوده و خرید و فروش آنها جرم محسوب می شود. در این خصوص کارشناس با توجه به ویژگی های نوع کالا اقدام به اظهار نظر می کند. به همین دلیل بسیاری از افرادی که اقدام به خرید و فروش این اجناس میکنند بعد از مدتی به دلایل مختلف چون شک کردن به اصالت کالا و یا اقدام برای فروش آن متوجه قاچاقی بودن اجناس میشوند. البته در بسیاری از موارد تشخیص چنین مواردی بسیار دشوار است اما اگر اصالت کالا رعایت نشود معمولا مشکلاتی برای خریداران و فروشندگان ایجاد میشود.
از این رو در مواردی افرادی که اقدام به خرید طلا کردهاند به دلیل مذکور اقدام به شکایت مینمایند. حال فرض کنید که خرید این حجم از جواهرات و طلا به صورت عمده نیز اتفاق افتاده باشد تا مسائل در خصوص کارشناسی کردن آن چند برابر شود. برای مثال طلا فروشی که در خرید اجناس خود اشتباه کرده باشد و مقدار قابل توجهی ساعت و جواهرات قاچاق خریده باشد و بلافاصله با شکایات متعدد سازمانهای نظارتی و مردم روبرو شود. در این موارد کارشناسی و بازرسی کالاها و تعیین میزان خسارات احتمالی و مالیات و مباحث حقوقی که در پی آن ایجاد میشود باید مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرند.
خرید و فروش کالای قاچاق در واقع جرم محسوب می شود. هر گونه کالایی که بدون انجام تشریفات قانونی وارد کشور و یا از کشور خارج شود قاچاق محسوب می شود و برای آن مجازات معلوم می شود. حال اینکه اگر این کالا در بازار های داخلی و یا در مبادی ورودی کشف شود برایش مجازات مشخص می شود. خرید و فروش کالاهای قاچاق معمولا در بازارهای عمده انجام می شود و خریداران دانسته یا ندانسته آن ها را خریداری می کنند. کارشناس در این خصوص می تواند با توجه به میزان بهره وری، نوع کالا و نقطه کشف اظهار نظر نماید.
جرم خرید و فروش کالاهای قاچاق
معمولا کالاهای قاچاق به صورت عمده وارد بازار می شوند. لذا افرادی که برای فروش این کالا اقدام می کنند به میزان قابل توجهی از آن کالا دسترسی دارند. تعیین جرم خرید و فروش کالاهای قاچاق با توجه به ویژگی های کالا نیز مشخص می شود. برخی از کالاها ضبط می شوند، برخی از کالاها به دو صورت ضبط به همراه جریمه نقدی و حبس را نیز شامل می شوند. از جمله ویژگی های تعیین جرم خرید و فروش یا نگهداری کالای قاچاق می توان به میزان کالا، نوع کالا، میزان درآمد و سایر موارد اشاره کرد. کارشناس رسمی دادگستری ساعت و جواهرات نیز در این خصوص با استفاده از روش های مختلف تحقیق نموده و در نهایت اظهار نظر می کند.
بسیاری از کالاهای قاچاق نیز فاقد اصالت و تقلبی هستند. جواهراتی چون طلا، نقره، برلیان، نگینهای یاقوت، الماس، انواع سنگهای قیمتی از این دسته هستند که در مواردی شکایاتی در خصوصشان شکل میگیرد.
انواع قاچاق کالای ساعت و جواهرات
کالاها در کل به سه دسته کالاهای مجاز، کالاهای مجاز مشروط و در نهایت کالاهای یارانه ای تقسیم می شود. در خصوص انواع قاچاق کالای ساعت و جواهرات که در بازار های مختلف داخلی انجام می شود کارشناس ابتدا دسته بندی نوع کالا را مشخص می کند. انواع قاچاق ها با توجه به نظر کارشناس قابل ارزیابی است. به همین دلیل مذکور است که گاها ارزیابیهای مربوط به قاچاق در این زمینه بسیار تخصصی میشوند. و با توجه به این که گروه کارشناسان ما متشکل از کارشناسان حوزه گمرک نیز میباشد میتوان روند ارزیابی و دادرسی را کوتاه و هزینههای مربوطه را هم کاهش داد.
کارشناس رسمی دادگستری رشته امور گمرکی نیز در خصوص قاچاق کالاهای ساعت و جواهرات با بررسی نقطه ورودی، شواهد و اسناد ثبت شده در سامانه های مربوطه می تواند خدمات ارائه نماید. بنابراین بسیاری از امور مرتبط با کارشناسی به صورت ترکیبی صورت میگیرد و بررسی جداگانه هر یک ممکن سبب از دست دادن وقت گردد به همین دلیل در موراد کلان کارشناسان ما به صورت تیمی اقدام به ارزیابی، بازرسی و تعیین خسارت مینمایند.