ارزیابی و تعیین خسارت تجهیزات الکترونیکی، به وسیله کارشناس رسمی دادگستری برق الکترونیک و مخابرات به بررسی خسارت های وارد با تجهیزات و سیستم های برقی و مخابراتی میپردازد؛ زیرا تمامی این موارد زیر مجموعه الکترونیک قرار میگیرند. بسیاری از این تاسیسات مربوط به اماکن و ساختمانها هستند که کارشناس رسمی دادگستری رشته تاسیسات ساختمانی در موراد اینچنینی اظهار نظر خواهند نمود.
کارشناس رسمی دادگستری برق الکترونیک و مخابرات، باید تجهیزات الکترونیکی را بشناسد که بر خسارت وارد بر هرکدام مطلع شود. یک نمونه از تجهیزات الکترونیکی، کامپیوتر است. خسارت به کامپیوتر یا به سخت افزار و نرم افزار یا به قسمت های خارجی آن وارد است. مانند: صفحه نمایش، صفحه کلید، چاپگر یا تجهیزات اضافی مانند: سیستم تهویه و ترانسفورماتور و نوارهای مغناطیسی.
تعیین میزان خسارت به هرکدام بستگی به نوع مارک و برند آن قطعه، میزان صدمه واردشده و قابل تعمیر بودن یا نبودن آن است. دیگر تجهیزات الکتریکی که میتوان خسارت آنان را بررسی کرد؛ ماشین های اداری و دستگاه های کپی یا دستگاه های ضبط صدا و لوازم الکترونیکی فیلم برداری و دوربین است. خسارت در این تجهیزات میتواند یا به دلیل عدم استفاده مناسب از آنان، سهل انگاری ها، فرسودگی، خسارت های باز و بسته کردن، یا عوامل طبیعی مانند: رسیدن آب به آنان باشد.
در ارزیابی و تعیین خسارت تجهیزات الکترونیکی باید به سیستم ها و تجهیزات مخابراتی توجه کرد. این تعیین خسارت در تجهیزات مخابراتی یا در تجهیزات ماهواره ای و رادار است یا مدارهای کنترل، خطوط انتقال فشار قوی و تجهیزات صنعتی الکترونیکی مورد استفاده می باشد. باید توجه داشت به دلیل تخصصی بودن موارد یاد شده و حساسیت شدید در بررسی آنان کوچکترین اخلال در هر کدام از آنان، میتواند هزینه های هنگفتی را به بار بیاورد. تجهیزات الکترونیکی مخابراتی دستگاهای تلفکس، تلفنخانه های مرکزی، ایستگاه های رادیو و تلویزیون و سیستم های ناوبری هوایی و دریایی را نیز شامل می شود؛ به همین دلیل خسارات وارده به تجهیزات الکترونیکی مخابراتی می تواند به دلایلی همچون سیل و آب گرفتی ها، انفجارها و آتش سوزی ها، رانش های صخره ای و زمینی به وجود بیاید.
در بررسی خسارت تجهیزات الکترونیکی باید به آسانسورها و دوربین های مدار بسته توجه داشت؛ زیرا اکثر مردم عادی با آنان سر و کار دارند و میزان اطلاع از آنان برای اکثر مردم جذاب است.
در بحث دوربین مدار بسته علاوه بر خرید یک برند معتبر و کارآمد، نحوه نصب آن از اهمیت زیادی برخوردار است. به حدی که اگر نصب دوربین شما غیراستاندارد باشد فرقی نمیکند چه مارکی را گرفته باشید؛ زیرا بهره برداری تمامی آنان کم می شود. زمانی که در حین نصب دچار خسارت شود و حادثه ای به وقوع بپیوندد، نصاب مسئول جبران خسارت آن است.
در بحث آسانسور هم باید دانست خسارت به چه بخشی وارد شده است. خسارت وارد شده می تواند به بخش های موتورخانه، اتاقک، ترمز ایمنی، تحهیزات داخل کابین، چاهک های آسانسور و درها و دریچه ها باشد؛ همچنین باید دانست چه نوع آسانسوری بوده است، آسانسور مغناطیسی یا هیدرولیکی، آسانسور کششی یا وینچی و کارگاهی. تمام موارد گفته شده در بررسی خسارت تحهیزات الکترونیکی آسانسور موثر است.
در براورد خسارت تجهیزات الکترونیکی باید دقت کرد که این تجهیزات غیرقایل ارزش گذاری هستند و برخی از آنان خصوصیت های امنیتی دارند. اما مقایسه خسارت و ضریه وارد شده به تجهیزات با مقایسه مدل نو و کار نکرده آن دستگاه معیار تقریبی است. در این روش هزینه استهلاک با ارزش واقعی این تجهیزات مقایسه می شود. مورد بعدی اینکه آیا دستگاه قابل تعمیر است یا خیر، از مورادی است که در این برآورد سهیم است؛ اینکه آیا به مرور زمان میزان خرابی این تجهیزات رو با بهبود میرود یا رو به تخریب نیز، بیشتر میتواند از معیار های این برآورد باشد.
Featured