نظر کارشناس رسمی دادگستری دام پروری و دامپزشکی درباره تاسیسات شیلات و امور تغذیه آنها
دسترسی ایران به آب های آزاد و وجود دریاچه ها و رودخانه ها در کشور ما باعث شده است که شیلات از اعتبار خاصی برخوردار شود. همچنین مناسب بودن شرایط محیطی ما برای پرورش آبزیان و اهمیت این محصولات در صنایع غذایی بر اهمیت شیلات افزوده است. شیلات امروزه به یک علم هم تبدیل شده است که جهت بهره برداری تخصصی و کمک به پرورش این مواد غذایی ارزشمند تدریس میشود. رشته مهندسی شیلات در کارشناسی در گرایش های مختلفی در کشور وجود دارد که می تواند به پیشبرد این امور شیلات کمک کند. کارشناس رسمی دادگستری دام پروری و دامپزشکی در خصوص تاسیسات شیلات و امور تغذیه آنها صاحبنظر است.
واژه شیلات یک اصطلاح کلی برای این صنعت است که از صید ماهی تا بهره برداری و فرآوری آن را شامل میشود. بنابراین در این مقاله مقصود ما نیز همین تعریف جامع و کلی است. بهره برداری در حوزه شیلات به سه شکل انجام می شود: 1- صید ماهی و آبزیان 2- پرورش ماهی 3- فرآوری . همانطور که گفته شد صید ماهی با توجه به وجود دریا ها و موقعیت استراتژیک ایران از اهمیت فراوانی برخوردار است. کارشناس دادگستری دام پروری در خصوص تجهیزات لازم در حوزه صید ماهی و آبزیان به بررسی وسایل صیادی می پردازد امروزه صیادی در ابعاد گسترده انجام می شود و استفاده از لنج ها و شناورهای صیادی بسیار رایج شده است. کارشناس رسمی دام پروری علاوه بر ارزیابی توان این تجهیزات و بررسی میزان صید، به اختلاف نظرهای این حوزه نیز وجود دارد، پاسخ می دهد. برای ورود به صنعت شیلات و صید ماهی و آبزیان در سطح گسترده اخذ مجوز الزامی است. بنابراین اینکه هر تاسیسات صیادی چه میزان صید می توانند داشته باشند برای مطابقت با مجوز ها بسیار اهمیت دارد.
نقش بارزتر کارشناس دام پروری در خصوص پرورش مشخص می شود. ارزیابی تاسیسات پرورش ماهی و آبزیان، نظارت بر امور تغذیه آنها و بررسی اختلافات این حوزه از مهمترین صلاحیتهای کارشناس مذکور به حساب می آید برای ایجاد مراکز پرورش آبزیان صاحبان تولید نیازمند تجهیزات هستند. برای مثال ممکن است ایجاد چند مرکز پرورش ماهی و میگو نیازمند اختصاص منابع آبی دریایی باشد و یا یک حوض پرورش ماهی در مساحت یک هکتار را در نظر بگیرید، استفاده از وسایلی چون غذا دهنده ها،جاروها، هوا دهنده ها، هواگیری، درام فیلتر، تور و غیره و اینکه به چه تعداد و چه نوع باید مورد استفاده قرار بگیرد امری تخصصی است. علاوه برانتخاب تاسیسات مناسب تغذیه آبزیان نیز باید با دقت انجام شود. استفاده از تغذیه مناسب سالم و همچنین تغذیه مکمل نیز در حوزه کارشناس مربوطه میباشد. خوراک آبزیان نیز مانند خوراک دام و طیور ارتباط مستقیمی با تغذیه و سلامت انسان ها دارد که این امر حساسیت ها را برای نظارت بیشتر بر امور تغذیه ای بالا برده است.
آخرین مسئله ای که در این مقاله به آن می پردازیم فرآوری آبزیان است. فرآوری آبزیان ابعاد مختلفی دارد اما آنچه مربوط به صلاحیت کارشناس رسمی دادگستری دام پروری و دامپزشکی است، تاسیسات مربوط به فرآوری هستند. فرآوری نسبت به صید و پرورش ماهی و آبزیان مستلزم استفاده از تجهیزات جدید و پیچیده تری می باشد. اینکه از چه تجهیزاتی می توان استفاده کرد و یا مکان تاسیس یک واحد فرآوری چگونه و در چه محلی باید باشد نیازمند مشورت و برنامه ریزی است چرا که ممکن است در طول فرآوری مشکلاتی به وجود بیاید و یا ممکن است و روند اخذ مجوز با موانع و مشکلاتی روبرو شود.