واحدهای دامی و طیور در کشور امروزه علاوه بر بخش صنعتی به صورت گسترده نیز در بخشهای صنعتی فعالیت میکنند و در بسیاری از موارد ارزش این واحدها به چند میلیارد تومان هم میرسد که این موضوع میتواند پشتوانه خوبی برای دریافت تسهیلات باشد و یا پس انداز مناسبی برای خریداران و فروشندگان. از این رو با توجه به پیچیدگی این واحدها به روشهای سنتی امکان قیمت گذاری آنها وجود ندارد چرا که تاسیسات و تجهیزات متنوع و به روزی که در این واحدها مورد استفاده است در کنار نژاد دامهای مختلف همگی میتوانند عوامل موثری در تعیین قیمت باشند. از سوی دیگر سالانه محصولات دامی بسیار زیادی توسط این واحدها تولید میشود که میتوان این تولید را هم به عنوان پشتوانه در نظر گرفت که ارزیابی آن توسط کارشناس رسمی دادگستری محصولات دامی صورت خواهد گرفت.
در ارزیابی کارشناسان ما که در ادامه به بخشی از آن اشاره خواهیم نمود مواردی چون تاسیسات دامی از جمله محل نگهداری دام و حتی ارزش زمین و همچنین تجهیزات مورد استفاده، نیروی کار و حتی نوع نژاد دام و طیور مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
مصارف تجاری گونههای حیات وحش به صورت پرورش دامی
نکته قابل توجه دیگری که در رابطه با تولیدات دامی وجود دارد؛ طرح تکثیر و پرورش انواع گونههای حیات وحش برای انواع و اقسام مصارف تجاری به شیوه پرورش دامی است. این روش که در اصل یک نوع دامداری است به گونهای که گونهی وحش موردنظر با اهدافی که گفته شد، پرورش مییابد؛ همانند پرورش کبک و بلدرچین که در کشور به خوبی رواج یافتهاست. با این حال باز هم نسبت به دیگر محصولات دامی مرسوم در کشور مقداری ناشناخنه ماندهاست؛ در نتیجه تعیین ارزیابی قیمت دامهایی به اینگونه تخصص و دانش بالایی نیاز دارد.
بدون شک که اینگونه تولیدات دامی، سود و ارزش افزودهای بسیار بالاتر و بهتر از دامداری گونههای مرسوم و ضروری کشور را دارند؛ زیرا مثلا زمانی که برای تعدادی راس قوچهای وحشی یا آهو مجوز شکار برای آنها صادر میشود؛ قیمت و براورد سود آن در حدود چندین برابر سود مثلا گوسفندی است که علاوه بر مصرف بیشتر هزینه، آسیب رسانی بیشتری نیز به طبیعت وارد میکند.
کارشناس رسمی دادگستری دامپروری و دامپزشکی باتوجه به وجود تک تک مسائل و مواردی که به آن اشاره شد و نیز با استفاده از تجارب و تخصص خود در اینگونه روندهای اداری و اخلال های احتمالی در بعضی موارد؛ همچنین با توجه به گزارشات موجود در دامداریها نسبت به تعیین و تخصیص ارزشگذاریهای مالی؛ به تعیین قیمت دامداری میپردازد. از طرفی با وجود تعیین و براورد قیمت به دست آمده دراین رابطه، سود و زیانها و براوردهای مالی و اعتباری دیگر بخشهای دامداریها و گاوداریها تعیین میشود.
بروز و انتقال بیماری در بین انواع دامداری و گاوداریها
تجمع و تمرکز بسیاری از دامها در محل پرورشگاههای صنعتی مربوطه، به حدی زیاد است که امکان بروز و شیوع بیماری در آنها به راحتی امکانپذیر است؛ علیالخصوص انواع امراضی که ماهیتشان از جنس ویروس باشند به دلیل رشد و تکثیر زیاد و با سرعت بالا؛ امکان فلج کردن و از کار انداختن دامداریها و گاوداریها را به سرعت فراهم میکنند. دامداری و گاوداری به شیوه سنتی این امکان را فراهم میسازد که با وجود کمترین تجهیزات نیز بتوان از دامها نگهداری کرده و آنهارا پرورش داد. به همین خاطر است که تنوع ریسک پذیری در دامداری و گاوداری به شیوه سنتی از روش صنعتی آن کمتر بوده بوده و به همین خاطر صنعتی شدن چنین فرآیندی به سادگی و یا با سرعت بالایی صورت نمیپذیرد؛ علیرقم آن که تولیدات دامی به شیوه صنعتی با توجه به آمار و ارقام، در این اواخر بازدهی بیشتری نسبت به شیوههای سنتی دارند. مورد ذکر شده نیز یکی از عوامل با اهمیتی است که در ارزیابی قیمت دامداری و گاوداریها موثر است.
بازدهی دامداری و گاوداری به شیوه صنعتی
همانطور که گفته شد، شیوههای صنعتی سوددهی نسبتا بالایی دارند؛ میتوان گفت یکی از دلایل آن استفاده و پیروی از اصول و مبانی علمی دقیق و الگوهای تغذیهای سالم،کامل و صحیح است که درنهایت به سرمایه و سوددهی بالا و زودهنگام و سریع منجر میشود.
رعایت عمدهی روشها و توصیههای فنی و بهداشتی و نیز مدیریت صحیح با در نظر گرفتن الگوی تغذیهای مناسب( هم از نظر براورد قیمت آن وهم از نظر میزان مفید وسالم بودن مواد غذایی)؛ همان عوملی است که منجر به سودهی زودهنگام میشود.
در ارزیابی واحدهای دامی و برآورد و تعیین قیمت واحدهای دامی نوع دامهایی که پرورش داده میشوند نیز بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل در واحدهای صنعتی به روز معمولا نژادهای خاص دام پرورش داده میشوند و حتی در روند زاد و ولد دام نیز کنترلهایی صورت میگیرد. از این رو جهت ارزیابی دقیق و در نظر گرفتن جزئیات فنی در تعیین قیمت واحدهای دامی میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمائید.