تکانههای بازار گوشت و مرغ گاه و بی گاه تاثیرات بسیار منفی بر افکار عمومی و همچنین قدرت خرید مردم میگذارند. تا جایی که در برخی از مواقع حساس سال مانند شبهای عید کنترل قیمت و کیفیت مرغ و گوشت به یک مطالبه عمومی و بسیار مهم برای جامعه و دولت تبدیل میشود.
اما چه عواملی در تعیین این قیمتها تاثیر گذار هستند و چگونه باید میزان کیفیت این کالاها را مشخص کرد؟ با متخلفان این حوزه چه برخوردهایی صورت میگیرد و نقش کارشناس رسمی دادگستری محصولات دامی در این موضوعات چیست؟ در این یادداشت تلاش میکنیم تا پاسخهای قانعکنندهای به این پرسشها داشته باشیم.
بخش بسیاری زیادی از گوشت و مرغ مصرفی در کشور ما تولید داخل هستند. واحدهای صنعتی مرغداری متعدد و همچنین مراکز پرورش گاو نقش اساسی در تولیدات ما دارند. اما در کنار تولید داخلی حجم زیادی از نیاز بازار نیز توسط کشورهایی چون برزیل تامین میشود به طوری که گوشتهای وارداتی را اصطلاحا گوشت برزیلی مینامند.
قیمت گوشت گرم همواره بیشتر از گوشت و مرغ منجمد است دلیل این موضوع را هم میتوان در کیفیت بالای گوشت تازه در نظر گرفت. گوشت تازه ار لحاظ بافت، میزان پروتئین و همچنین سلامت ارزش غذایی بیشتری نسبت به گوشت منجمد دارد و از آن جا که گوشتهای منجمد بیشتر از راه واردات به بازار مصرف تزریق میشوند معمولا استقبال کمتری برای خرید آنها وجود دارد و همین موضوع زمینه کاهش قیمت آن را فراهم آورده است.
نوع بسته بندی گوشتها و همچنین توجه به استانداردها و نوع حمل و نقل آنها تاثیر مستقیمی بر کیفیت گوشت دارند. مواد غذایی مانند گوشت نسبت به گرما و همچنین محیط حساسیت بسیار زیادی دارند به طوری که در صورت نگهداری و یا حمل و نقل نامناسب بخش زیادی از ارزش غذایی خود را از دست میدهند. کارشناس محصولات دامی در تعیین ارزش به این موارد دقت ویژه ای دارد.
قیمت گوشت قرمز گوسفندی در حال حاضر در بازار بیش از 120 هزار تومان و گوشت گوساله هم حدود همین قیمت را دارد و قیمت مرغ هم بیش از 14 هزار تومان است در حالی که گوشت منجمد قیمتی کمتر از صد هزار تومان و مرغ منجمد حدود 10 هزار تومان در بازار عرضه میشود.
قیمت گوشت مرغ در بازارهای مهم و پر مصرف مانند تهران گاهی از نرخ تنظیمی هم فراتر رفته است و کارشناسان پیش بینی میکنند روند افزایش قیمت گوشت با توجه به بالا رفتن نرخ خوراک دام و هزینههای تولیدی دام بیشتر هم خواهد شد.
ارزش گوشتها با استفاده از میزان پروتئین، آهن، روی، سدیم و کلسیمی که دارند مشخص میشود. به همین دلیل هم برخی از گوشتها مانند گوشت ماهی در نظر بعضی از افراد ارزش غذایی بیشتری نسبت به گوشت و مرغ دارد و یا معمولا گوشت را به مرغ ترجیح میدهند چرا که هم از لحاظ پروتئینی و هم عناصر موجود در آن نسبت به گوشت فقیر به حساب میآید.
کارشناس دادگستری محصولات دامی نقش مهمی در تعیین قیمت و ارزش گوشت بر عهده دارد. این کارشناسان موظف هستند تا از طریق محاسبه هزینه تولید هر کیلو مرغ و گوشت نظر خود را نسبت به تعیین نرخ ثابت این کالاها اعلام کنند و از سوی دیگر در صورتی که با تخلفاتی در بازار شاهد باشیم که نیاز به ارزیابی کالاهای عرضه شده باشد کارشناس رسمی محصولات دامی مسئول این ارزیابی است. برای مثال در صورتی که از یک قصابی و عرضه کننده محصولات گوشتی شکایت شود کارشناس مذکور وظیفه دارد تا بررسی کیفیت گوشت عرضه شده و همچنین قیمت آن نظر خود را در خصوص بروز یا عدم بروز تخلف اعلام کند.
تعداد پروندههایی که سالانه در این حوزه تشکیل میشود بیش از هزار مورد بوده است که عمده آنها هم به دلیل عرضه گوشت بی کیفیت در بازار و یا عدم توجه به نرخهای اعلام شده و یا اصطلاحا همان گرانفروشی بودهاند. متخلفان این پروندهها معمولا با جریمه نقدی روبرو میشوند و این جرایم گاه تا دو میلیون تومان هم گزارش شده است. البته پروندههایی هم در خصوص توزیع گوشت آلوده وجود دارند که توسط سایر کارشناسان این حوزه مورد بررسی قرار میگیرد و جریمهها نیز به مراتب بیشتر خواهد بود.
بنابراین کارشناس محصولات دامی علاوه بر نقشی که در تعیین قیمت گوشت برای واردات و صادرات و همچنین تنظیم بازار ایفا میکند در خصوص پروندههایی که در این حوزه هم تشکیل شده است اظهار نظر میکند. در صورتی که با مشکلات قضائی در زمینه کیفیت و قیمت گوشت و مرغ مواجه هستید میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.