بعد از حضور در صحنه جرم کارشناس رسمی دادگستری اسلحه شناسی و مهمات باید تشخیص دهد که آیا گلوله و پوکه ای که در صحنه جرم موجود است، مربوط به اسلحه ای که در صحنه جرم وجود دارد می باشد یا خیر. برای فهمیدن این موضوع آزمایشگاه های جنایی وجود دارد. در این آزمایشگاه ها، کارشناس رسمی اسلحه شناسی دارای تجربه و علم لازم برای انجام این کار مشغول به کار بوده و از طریق انجام آزمایش هایی به این مسئله پی می برند. بعد از حضور در صحنه جرم، یکی از موارد مهمی که باید جستجو شود گلوله و پوکه هایی است که در صحنه جرم حضور دارد. این کار برای شناخت این که گلوله از چه اسلحه ای و از کجا شلیک شده است موثر می باشد و کمک موثری به کشف جنایت اتفاق افتاده می کند. پوکه ی اسلحه مانند اثر انگشت که مختص یک انسان است، مخصوص همان اسلحه می باشد. این کارشناسان برای پی بردن به این مسئله، از روش تیراندازی در آب و روغن استفاده می کنند. در انجام این آزمایش کارشناسان متخصص، گلوله و پوکه آزمایشی می سازند و در آب و روغن تیر اندازی می کنند. در ادامه هر روش را جداگانه توضیح می دهیم.
کارشناس دادگستری مهمات برای انجام تیراندازی در آب، از مخزنی که شامل آب است و همچنین به دلیل وجود آب باید دارای خاصیت ضد زنگ نیز باشد و در انتها دارای یک لوله که جایگاه تیر اندازی می باشد، استفاده کرده و در این لوله تیراندازی می کند.
تیراندازی در روغن نسبت به روش تیراندازی در آب بهتر می باشد. در روش تیراندازی در روغن از مخزنی که در آن روغن موتور می باشد استفاده می کنند. این مخزن به شکل استوانه ساخته شده و انتهای آن دارای شیر تخلیه ای است. همچنین امکاناتی نظیر دریچه هایی برای جلوگیری از پاشیدن روغن، امکانات تهویه نیز دارد. بعد از شلیک در این مخزن گلوله به سمت پایین می آید. این روش دردسرهای روش قبلی را ندارد و آثار به جای مانده از گلوله به خوبی مشخص می گردد.
کارشناس اسلحه شناسی معمولا ۵ تیراندازی را با اسلحه مشکوک انجام می دهد. وقتی این کارشناس تیراندازی در آب یا روغن را انجام داد، در مرحله بعدی آثار این گلوله های آزمایشی را زیر میکروسکوپ مشاهده کرده و سپس این آثار را با آثار گلوله هایی که در صحنه جرم به دست آورده اند مقایسه می کند. اگر این آثار مثل هم بود به این معناست که با اسلحه ای که در صحنه جرم بوده است، شلیک شده است.