سموم کشاورزی گاه تاثیر بسیار مخربی بر محصولات کشاورزی، طبیعت و انسان دارند. بسیاری از افرادی که اقدام به پرورش و یا خرید و فروش محصولات باغی قرار میگیرند باید در این خصوص اطلاعات کامل را به دست آورده تا در اثر انجام معامله یا پرورش این محصولات دچار مشکل نشوند. البته مشکلات این حوزه عمدتا به صورت عمومی است مگر در موارد خرید و فروش محصولات ارگانیک که ممکن است اختلافی بین خریدار و فروشنده بروز کند و کارشناس رسمی دادگستری باغبانی معمولا در خصوص محصولات اظهار نظر میکند.
در ارزیابی تاثیر سموم کشاورزی بر محصولات باغی باید دانست که این خطر در کشت های گلخانه ای و زیر پلاسیتکی بیشتر اثرگذار است؛ زیرا رطوبت، دما، افزایش آفات و بیماری ها در این محصولات کشاورزی بیشتر امکان بروز دارد که برای اطلاع بهتر از این موارد باید از کارشناس رسمی دادگستری گیاهپزشکی کمک گرفت.
تاثیر سموم کشاورزی بر محصولات باغی در طبیعت از بین نمی رود. سموم خطرناکی که برای از بین رفتن آفات به کار می رود یا به چرخه طبیعی برمیگردد و موجب الودگی آب های زیر زمینی و اتمسفر هوا می شود، یا وارد خاک می شود و موجب مسمومیت می شود و در محصولات، باقی خواهند ماند و از طریق محصولات باغی نه تنها به بدن انسان ها، حتی به بدن حیوانات اهلی وارد می شود که وارد گوشت و شیر حیواناتی می شود و انسان ها از محصولات آنان استفاده می کنند. همچنین در خصوص بروز بیماری هایی مانند سرطان، بیماری های تنفسی، بیماری های پوستی، بیماری های عصبی، اختلال در تولید مثل و انواع ناقص الخلقگی نقش تعیین کننده ای دارد.
کارشناس رسمی دادگستری باغبانی بعد از بررسی هایی به این نتیجه رسیده اند که میران ماندگاری سموم کشاورزی در محصولات کشاورزی در مناطق اقلیمی مختلف متفاوت است. بنابراین شرایط محیطی هر منطقه و همچینن نحوه مدیریتی خصوصیات بیولوژیکی محصولات متفاوت است. البته ذکر این نکته هم قابل ملاحظه است که میزان فروش سموم علف کش ها، قارچ کش ها و حشره کش ها به میزان قابل توجهی در حال افزایش است. برای مثال؛ خربزه یکی از بزرگترین محصولات صادراتی ایران بوده است. اما به دلیل اینکه سم های دیازینون در این میوه باقی میماند نه تنها میزان صادرات آن کم شده بلکه در داخل کشور هم توصیه ها بابت عدم مصرف آن رو به افزایش است.
تاثیر سموم بر محصولات باغی از طریق مصرف این محصولات به بدن انسان وارد میشود. تحقیقات نشان میدهد که میزان ورود این سم ها به بدن هر انسانی 400 گرم است. که هم سیستم عصبی و تنفسی و هم پوست و هاضمه انسان را تحت تاثیر قرار میدهد. یکی از راهکارهای جلوگیری از ورود سم ها از طریق محصولات باغی تراریخته کردن این محصولات است، که با مدیریت تولید این محصولات می توان از ورود سم ها به این محصولات جلوگیری کرد. تراریخته کردن محصولات باعث کاهش چشم گیر سم های آفتکش می شود.
برای جلوگیری از تاثیر سموم به محصولات کشاورزی راه هایی وجود دارد از جمله: قوانین مرتبط با درستی تولیدات ژنتیک گسترش یابد، آموزش به همه کشاورزان برای جلوگیری از نفوذ و گسترش آفات به محصولات باغ، روش جدید برای جمع آوری حشرات مضر، استفاده از مالچ های پلاستیک و ورق های پلاستیکی برای جمع آوری علف های هرز و نصب انواع موانع نفوذ حشرات و آفات برای کاهش استفاده از سموم.
برای آشنایی بیشتر با روش های از بین بردن آفات و کاهش استفاده از سمومی که میتواند از طریق نفوذ در محصولات باغی استفاده شود، پشنهاد میکنیم از کارشناس رسمی باغبانی استفاده کنید.