فیلمبرداری در بسیاری از مجالس جزء لاینفک آن مراسم به حساب میآید خصوصا در مراسم ازدواج و عروسیها معمولا به عنوان یک مسئله ضروری از فیلمبردارهای حرفهای استفاده میشود. فیلمبرداریها با هزینهها و قیمتهای مختلفی صورت میگیرد و معمولا هر استودیو و آتلیهای پکیجهایی را برای مشتریان خود در نظر گرفتهاند که بر اساس آن هزینههای مشخصی برای فیلمبرداری در نظر گرفته شده است. اما از آن جا که کیفیت مندرج در این پکیجها به صورت تخصصی ذکر شده و یا ممکن است مشتری تصوری از اعداد و ارقام کیفی و کمی نداشته باشد به همین دلیل گاها اختلافاتی حول فیلم سازیها رخ میدهد و یا حتی در مورادی کیفیت فیلمبرداری و قرارداد منعقد شده و یا توافق صورت گرفته یکسان نیستند. از آن جا که این اختلاف بسیار شایع است در یادداشت پیش رو به کمک کارشناس رسمی دادگستری فیلم سازی عکاسی سینما به بررسی دقیق این موضوع و شیوه حل اختلاف پرداختهایم.
عوامل زیادی در قیمت فیلمبرداری عروسیها دخیل هستند. برای مثال میتوان به استفاده از دوربین های فول اچ دی و فول فریم اشاره کرد. بنابراین هنگامی که به ارزیابی فیلمبرداری پرداخته میشود ابتدا باید اشاره کرد که ابزارهای استودیو و یا فیلمبردار برای انجام کار چه بوده است. تعداد دوربینهایی که به کار رفته و تخصص فردی که فیلمبرداری را انجام داده است نیز اهمیت خاصی خواهد داشت. در کنار ابزارهای فیلمبرداری میتوان به آپشنهایی مانند سناریو سازی، پشت صحنههای جذاب و واقعی، زوایای مختلف فیلم برداری، نوع آتلیهای که در آن عکاسی و فیلم برداری صورت گرفته است و عواملی از این قبیل اشاره کرد.
استفاده از هلی شات در مراسمها و استفاده از دوربینهای فوق حرفهای 4k، action camera، استفاده از دوربینهای متععد فیلم برداری، پشتیبانیها هوایی در فیلمبرداری، ضبط صدای حرفهای، فیلم برداری چند زمانه و موارد این چنینی نیز هم در کیفیت و هم در کمیت و زمان فیلمبرداریها تاثیر گذار خواهند بود و به تبع باعث افزایش قیمت فیلمبرداری خواهد شد. کارشناس دادگستری فیلم سازی در مرحله اول ارزیابی خود ابتدا موراد فوق را لحاظ میکند. بر اساس عرف بازار هر یک از این آپشنها هزینههایی را به مشتریان تحمیل میکند. مثلا به ازای هر دوربین اضافه یک میلیون تومان هزینه فیلمبرداری بیشتر میشود.
حالا فرضا در قرارداد منعقد شده بین فیلمبردار و مشتری همه این موارد لحاظ شده است. اما مشتری معتقد است که کیفیت تصاویر و فیلمهایی که دریافت کرده است مناسب نیستند. در این مرحله کارشناس دو موضوع دیگر را ارزیابی میکند. اول این که هر دوربین و ابزاری نوع خاصی از کیفیت را ارائه میدهد بنابراین کارشناس رسمی فیلم سازی با بررسی کیفیت فیلم متوجه پایبندی آتلیه به قرارداد خواهد شد. قاعدتا دوربینهای فول اچ دی تصاویر فول اچ دی خواهند داشت. بنابراین تعارض در این موراد نشان از عدم استفاده از ابزارهای توافق شده در قرارداد خواهد بود.
اما ممکن است ابزارهای مورد استفاده هم طبق قرارداد انجام شده باشد اما مشتری باز هم نسبت به کیفیت فیلم و عکسها اعتراض داشته باشد. در این مرحله کارشناسان ما به تخصص فیلمبرداری، ادیتورها و تدوین فیلم میپردازند. در بسیاری از مراسمات کار فیلمبرداری و ادیت و تدوین فیلم توسط افراد حرفهای صورت میگیرد و بسته به قرارداد منعقد شده کیفیت فیلم تهیه شده نیز باید بر همین اساس باشد.
برای مثال مواردی چون کادر بندیها، استفاده از دیافگرام، نورپردازی، مدل دادن به سوژه عکاسی و فیلم برداری و جزئیات بسیار تخصصی در عکاسی و فیلم برداری مستقیما در کیفیت فیلم تاثیر گذار خواهد بود و این موضوع بر عهده فیلمبردار و کارگردان مراسم خواهد بود. بخشی از ارزیابی کارشناس فیلم سازی در زمینه توجه یا عدم توجه به همین جزئیات است.
مورد آخری که ممکن است مورد اختلاف واقع شود، آپشنهای پس از برگزاری برنامه است. برای مثال زمان تحویل فیلم از آپشنهای مهم برای بسیاری از افراد است که تاخیر در آن میتواند موجب اختلاف و ورود خسارت شود. و یا در بسیاری از موارد آتلیه متعهد میشود که مثلا برای عکسها و تصاویر مراسم از قابهای خاصی استفاده کند و یا آلبومهای ویژهای را به صاحب مراسم تحویل دهد. حتی گاها در تعداد این عکسها و آلبومها نیز اختلاف بروز میکند.
و یا منظور از فیلم سازی چند زمانه، انجام چند فیلمبرداری در یک مراسم است. بسیاری از آتلیهها علاوه بر فیلم اصلی یک فیلم مانند پشت صحنه نیز تهیه میکنند و یا همزمان از دوربینی برای پوشش میهمانان استفاده مینمایند و این فیلمها را در کنار فیلم اصلی به صورت جداگانه تدوین میکنند و گاها حتی از این فیلمها برای بهبود کیفیت و تدوین بهتر فیلم اصلی استفاده میکنند.
با توجه به این که تمام این آپشنها در فیلم سازی و عکاسی در مراسمات مورد توجه هستند و افرادی که آگاهی کاملی در این خصوص دارند معمولا در قرادادها نیز این موارد را تعیین میکنند پس از دریافت فیلم متوجه برخی کمبودها میشوند. با توجه به این که گاها هزینه برخی مراسمات به بیش از چند صد میلیون و هزینه فیلمبرداری هم دهها میلیون تومان میشود احتمال بروز اختلاف و تعیین خسارت و لزوم ارزیابی فیلمها ایجاد میشود که کارشناس رسمی دادگستری فیلم سازی عکاسی سینما به بررسی و تعیین میزان خسارت میپردازد. در صورت بروز مشکل در حوزه فیلمبرداری میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.